Μπορείτε να επικοινωνείτε με το σύστημα στο email: enasnpd@yahoo.com

Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

Το Σύστημά μας στο πλευρό του "Βενιαμίν" (Παιδική Στέγη-Οικογένεια για παιδιά σε κίνδυνο)

Τα Χριστούγεννα σχεδόν έφτασαν! Η γιορταστική ατμόσφαιρα είναι γεγονός. Έκφραση της χαρμόσυνης διάθεσης αποτελούν τα στολισμένα σπίτια, τα φωτεινά παράθυρα των σπιτιών, τα γλυκά στους φούρνους. Και αν ίσως τα φετινά Χριστούγεννα είναι λιγότερο φωτεινά από τα περασμένα, εξαιτίας των εθνικών και διεθνών εξελίξεων, ωστόσο, η γιορτινή ατμόσφαιρα υποβάλλει διαθέσεις, και κάπου κάπου όλοι, άλλος λιγότερο και άλλος περισσότερο, παρασύρεται από το κλίμα των γιορτών...ιδιαίτερα εάν ζει σε περιβάλλον που υπάρχουν παιδιά... όχι γιατί το χαρμόσυνο μήνυμα της Γέννησης του Θεανθρώπου είναι μόνο για τα παιδιά, απλώς αυτά ακόμα διατηρούν στα μάτια τους την παιδική αθωότητα και ξεγνοιασιά, που τους επιτρέπει να βιώνουν τα Χριστούγεννα, με κάποια πληρότητα. Αν και τα παιδιά, συχνά αποπροσανατολίζονται και δίνουν εσφαλμένο περιεχόμενο σε αυτές τις ημέρες.
   Όχι δεν είναι ημέρες που καθόμαστε στο σπίτι μακριά από τις σχολικές μας υποχρεώσεις. Δεν είναι  ημέρες που καταναλώνουμε ποσότητες γλυκισμάτων ανεξέλεγκτα. Ούτε ευκαιρία να βάλουμε τους γονείς μας σε έξοδα, επιθυμώντας ένα σωρό παιχνίδια που προβάλλονται συνεχώς στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση, δημιουργώντας διαρκώς εικονικές ανάγκες. Πράγματι, το παιχνίδι είναι αναγκαίο, μέσο εκπαίδευσης, και θεραπεία ψυχής για μικρούς και μεγάλους, και αυτό το γνωρίζουμε καλά στον Προσκοπισμό... όμως το παιχνίδι δεν θα πρέπει να είναι ταυτόσημο με τη γυαλιστερή σακούλα και την κόλλα περιτυλίγματος.
   Είπαμε, λοιπόν τί δεν είναι τα Χριστούγεννα. Μπορούμε να δούμε τί είναι; Ναι! Το μήνυμα της Γέννησης μας μιλάει για την έλευση του Θεανθρώπου στη γη, είναι η κορυφαία στιγμή της  μεγαθυμίας του Θεού, ο οποίος έστειλε τον Υιό του σε εμάς, γνωρίζοντας εκ των προτέρων, ότι στέλνει τον Αμνό για να υποστεί τη σταυρική θυσία, σχεδόν αδιαμαρτύρητα...
   Αυτή την έλευση οφείλουμε να γιορτάζουμε, έχοντας επίγνωση των όσων ψάλλουμε στα κάλαντα, τα οποία είναι η εξύμνηση αυτού του γεγονότος, και όχι το μέσον απόκτησης του χριστουγεννιάτικου "μποναμά".
   Αυτά, όλοι μας, και εμείς οι Πρόσκοποι ίσως ένα παραπάνω, έχουμε χρέος να τα μοιραζόμαστε με τα παιδιά μας.
   Μέσα σε αυτό το κλίμα και έχοντας αυτές τις σκέψεις κατά νου, τα Λυκόπουλα, οι Πρόσκοποι και η Κοινότητα του Συστήματός μας, θα επιχειρήσουν να συγκεντρώσουν ό,τι μπορούν για να προσφέρουν την ευκαιρία και σε άλλα παιδιά, που δεν έχουν την ευκαιρία να αναλογιστούν το πραγματικό περιεχόμενο αυτών των ημερών, λόγω του ότι από μικρή ηλικία είδαν ένα όχι τόσο χαμογελαστό πρόσωπο της ζωής, μα που μέσα στην ατυχία τους βρέθηκε ένα σπίτι να τα αγκαλιάσει και να τους προσφέρει αυτό που στερήθηκαν στα πρώτα τρυφερά χρόνια τους.
   Αυτό κάνει  ο "Βενιαμίν". Προσφέρει σε αυτά τα παιδιά μία στέγη, μία μητέρα και έναν πατέρα για να μεγαλώσουν, έχοντας στηρίγματα στο πλάι τους, αρωγούς και συμπαραστάτες μέσα σε κλίμα ασφάλειας και οικογενειακής θαλπωρής. Πρόκειται για τα παιδιά της "διπλανής πόρτας" που μεγαλώνουν φυσιολογικά, ζώντας με τις παροχές που θα πρέπει να έχει ένα παιδί καθώς μεγαλώνει, δίχως τον στιγματισμό που συχνά υφίστανται παιδιά που μεγαλώνουν σε Ιδρύματα. 
   Σε αυτά τα παιδιά θα προσπαθήσουμε να σταθούμε κάνοντας πράξη το ένα σκέλος της Υπόσχεσης που όλοι κάποτε δώσαμε:

"Υπόσχομαι να βοηθώ κάθε άνθρωπο σε κάθε περίσταση".

   Σκοπός μας είναι να συνεχίσουμε να παρέχουμε στην κοινωνία, τώρα που μας χρειάζεται περισσότερο, βάζοντας ένα λιθαράκι για να γίνει ο κόσμος μας λίγο πιο ανθρώπινος. Σε αυτή την προσπάθεια είναι καλοδεχούμενοι όλοι. Η χαρά της προσφοράς είναι από τα κεφαλαιώδη νοήματα αυτών των ημερών, όχι των γιορτινών, αλλά των χαλεπών που βιώνει το ελληνικό, και όχι μόνο, νοικοκυριό. Όμως, η Ιστορία διδάσκει ότι στα δύσκολα ερχόμαστε πιο κοντά. 
   
    Αν θελήσετε να μας αναζητήσετε, άμεσα, θα μας βρείτε αυτό το Σάββατο (17/12) και ώρα 11.30, στη συμβολή των οδών Ελευθερίου Βενιζέλου και Έβρου (πεζόδρομος) στο Κερατσίνι και την Κυριακή (18/12) περίπου την ίδια ώρα, επί της οδού Τσαλδάρη στην Αμφιάλη. Αυτή τη φορά δεν θα παίξουμε μόνο το προσκοπικό παιχνίδι! Θα προσφέρουμε γλυκάκι, θα κάνουμε χειροτεχνίες, θα ακούσουμε χριστουγεννιάτικη μουσική και θα συλλέξουμε χρήματα για τον "Βενιαμίν". Σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, ο καθένας προσφέρει αυτό που μπορεί. Ακόμα και μια μικρή συμβολή είναι σημαντική, όταν είναι συλλογική. 
   Εάν ο δρόμος σας, σας οδηγήσει προς τα εκεί, θα είναι χαρά μας, να μας γνωρίσετε και να σας γνωρίσουμε  από κοντά. Σας περιμένουμε! 


Επίσημη σελίδα του "Βενιαμίν" στο διαδίκτυο: http://benjaminorphans.com/

Γ.Κ.
(Κάονας)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου