Μπορείτε να επικοινωνείτε με το σύστημα στο email: enasnpd@yahoo.com

Κυριακή, 2 Ιουνίου 2013

Επίλαβε Όρθωσον 'Aπωσον Πτέρωσον... Πρόσω πάντες!

"Ἐρέτην χρῆναι πρῶτα γενέσθαι, πρὶν πηδαλίοις ἐπιχειρεῖν, κἆτ' ἐντεῦθεν πρῳρατεῦσαι, καὶ τοὺς ἀνέμους διαθρῆσαι κἆτα κυβερνᾶν αὐτὸν ἑαυτῶ". 

Από τους "Ιππείς" του Αριστοφάνη το παραπάνω χωρίο, εξαίρει τη σημασία που έχει η προετοιμασία. Στην προκειμένη περίπτωση, η προετοιμασία ενός καλού κυβερνήτη προϋποθέτει τη θήτευσή του στη θέση του λαμνοκόπου, κατά τη διάρκεια της οποίας εξοικειώνεται με την παρατήρηση, τους ανέμους, και σταδιακά αποκτά την εμπειρία που θα τον στηρίξει στο δύσκολο και υπεύθυνο έργο της διακυβέρνησης του πλοίου. Τότε μόνο, αφού έχει αποκτήσει εμπειρία, μπορεί να περάσει στην πλώρη και από εκεί να οδηγεί με ασφάλεια  το πλήρωμα...
Μία ποιητική μετάφραση του χωρίου είναι η εξής: 

" σκεφτότανε κιόλας λαμνοκόπος να γίνει πως ταίριαζε, πριν στο τιμόνι να βάλει το χέρι, κι αφού μάθει τιμόνι, στην πλώρη να πάει τους καιρούς από κει ν᾽ αγναντεύει,
κυβερνήτης να γίνει αυτεξούσιος στερνά.
(Μτφρ. Θρασύβουλος Σταύρου)

        Πόσο διδακτικό απόσπασμα και πόση γνώση μέσα από την εμπειρία μας προσέφερε η σημερινή δράση  κωπηλασίας... σήμερα οι Πρόσκοποι και τα Λυκόπουλα δεν έμαθαν μόνο να κωπηλατούν. Έμαθαν να ακούν, να συγχρονίζονται, να υπομένουν, και εν τέλει να προσπαθούν. Μα πάνω απ' όλα κατάλαβαν ότι το να είσαι στη βάρκα δεν είναι εύκολη υπόθεση... και αν θελήσουν κάποτε να γίνουν και αυτοί κυβερνήτες, έως τότε θα πρέπει να τραβήξουν αρκετό κουπί!

    ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΘΑ ΘΕΛΑΜΕ ΝΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΡΟΥΣΟ ΜΑΚΗ, ΜΠΟΥΡΛΕΤΙΔΗ ΑΝΤΩΝΗ, ΧΡΗΣΤΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, ΜΠΑΡΜΠΕΡΗ ΕΦΗ, ΜΠΑΡΜΠΕΡΗ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΙ ΔΗΜΗΤΡΗ, ΒΑΘΜΟΦΟΡΟΙ ΤΩΝ 9ου και 1ου ΠΕΙΡΑΙΑ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΠΟΥ ΑΦΙΕΡΩΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΜΑΣ. ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΟΤΑΞΙΔΟΙ ΑΔΕΛΦΙΑ.

Μουσική: Styx 
(boat on a river)

2 σχόλια:

  1. καλη σου μερα
    πολυ ομορφο το αρθρο σου για την κωπηλασια και τον
    σκοπο της

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο Γιάννης μπορεί πάντα να κάνει τη διαφορά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή