Μπορείτε να επικοινωνείτε με το σύστημα στο email: enasnpd@yahoo.com

Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

ΑΝΙΧΝΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΣΠΗΛΑΙΟΛΟΓΙΑ


Κυριακή
05/02/2012




Στη διήμερη στο Μπάφι σφοδρές χιονοπτώσεις ............ στο Σαββατοκύριακο της Σπηλαιολογίας σφοδρές βροχοπτώσεις. Ε αυτό ήταν, εμείς και ο καιρός δεν συμβαδίζουμε αυτή την περίοδο.

Η προετοιμασία της δραστηριότητας είχε ξεκινήσει με τους καλύτερους οιωνούς. Νωρίτερα από την ημερομηνία πραγματοποίησης της δράσης, ο Νίκος και η Μάιρα με τη βοήθεια της Σίρουμ (Αλκμήνης) συνέλεξαν ότι πληροφορίες χρειάζονταν για τα σπήλαια και τη σπηλαιολογία. Έμαθαν για τη δημιουργία των σπηλαίων, τη διαφορά του σταλαγμίτη με το σταλακτίκη, για την πανίδα και χλωρίδα των σπηλαίων, για το σπηλαιολογικό εξοπλισμό, για τα πιο γνωστά σπήλαια της Ελλάδας αλλά και για τα σπήλαια της Αττικής. Ήρθαν σε επικοινωνία με εκπαιδευμένο σπηλαιολόγο και ήταν όλα έτοιμα για τη μεγάλη μέρα. Η βροχή όμως είχε άλλα σχέδια και επειδή πάνω από όλα προέχει η ασφάλεια όλων, η δραστηριότητα της σπηλαιολογίας μετατέθηκε για επόμενο Σαββατοκύριακο που δε θα βρέχει.

Η όρεξη όμως είχε ανοίξει για τα καλά και δεν ήταν εύκολο να κάτσουμε με σταυρωμένα χέρια. Έτσι ο Νίκος με τη Μάιρα σκέφτηκαν να γίνει τουλάχιστον η παρουσίαση του ομίλου στην εστία προκειμένου να μπούμε σε σπηλαιολογικό κλίμα και διάθεση. Η Σίρουμ το προχώρησε και λίγο παρακάτω. Πρότεινε να συνδυάσουμε την παρουσίαση του ομίλου με την ταυτόχρονη παρουσία του Μάριου (ο σπηλαιολόγος μας) στο χώρο της κοινότητας ώστε κι εκείνος με τη σειρά του να μας μιλούσε για τα σπήλαια, τη σπηλαιολογία, τον εξοπλισμό και με την εμπειρία του και τις γνώσεις του να μας προετοιμάζε κατάλληλα.

Έτσι κι έγινε λοιπόν. Λάβαμε από τον όμιλο αρκετές νέες ενδιαφέρουσες γνώσεις, είδαμε μια παρουσίαση με φωτογραφίες από διάφορα σπήλαια αλλά και τα συγκεκριμένα που θα επισκεφτούμε εμείς, καθώς και φωτογραφίες των παλαιότερων ανιχνευτών της Κοινότητας και των δικών τους σπηλαιολογικών 'εξερευνήσεων'. Στη συνέχεια ο Μάριος μας μίλησε και μας έδειξε τον εξοπλισμό που χρησιμοποιούν οι σπηλαιολόγοι, μας ανέφερε αστεία περιστατικά από τη ζωή του στις σπηλιές και το βασικότερο μας έμαθε πως πρέπει να συμπεριφερόμαστε κατά τη διάρκεια των επισκέψεών μας στα σπήλαια. Με σεβασμό για το χώρο και τα θαυμαστά δημιουργήματα της φύσης, καθώς και για ότι ζει μέσα σε αυτό (νυχτερίδες, δολιχόποδα κοκ) μιας κι εμείς ¨εισβάλλουμε¨ στο χώρο τους και εν μέρει διαταράσουμε την ηρεμία τους.

Κάπως έτσι ολοκληρώθηκε η προετοιμασία μας ουσιαστικά για τη σπηλαιολογική μας περιπέτεια. Επόμενο ραντεβού στο σπήλαιο της Αφαίας στο Αιγάλεω, μαζί με το Μάριο και έναν παλιό μας γνώριμο αλλά πάνω από όλα πολύ καλό μας φίλο το Χάρη (και αυτός σπηλαιολόγος όπως αντιλαμβάνεστε). Χάρη και Μάριε, Μάριε και Χάρη, ανυπομονούμε να σας δούμε ξανά και μαζί να εξερευνήσουμε ένα ακόμα σπήλαιο !!!!


1 σχόλιο:

  1. Εύχομαι να έχουμε κάτι καλύτερο και από το σπήλαιο της Αφαίας, μόλις μας το επιτρέψει ο καιρός.
    Ο άλλος της ωραίας σας παρέας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή