Μπορείτε να επικοινωνείτε με το σύστημα στο email: enasnpd@yahoo.com

Σάββατο, 19 Μαΐου 2012

Προσκοπισμός: μία διαχρονική, παγκόσμια Κίνηση, με σεβασμό στις δημοκρατικές αξίες

Πρόσκοποι στη νότια Αφρική


Σε ανάρτηση μας στις 21 Φεβρουαρίου 2012 σημειώναμε: ""...Πρόσκοποι και Οδηγοί επέλεξαν την 22η ημέρα του Φεβρουαρίου για να εστιάζουν με τη σκέψη τους στην Παγκόσμια Συναδέλφωση των λαών, στο ιδανικό της Παγκόσμιας Ειρήνης, εν ολίγοις στον πιο ουσιαστικό παράγοντα για την προαγωγή της ανθρωπότητας. Ο καθένας οφείλει αυτήν την ημέρα να σκεφτεί τον ρόλο του και τη δράση του ως άτομο, ως παιδί μιας οικογένειας, ως μέλος μιας κοινωνίας, θέτοντας στο επίκεντρο τον ρόλο που αυτός διαδραματίζει στο κοινωνικό γίγνεσθαι με τη δραστηριότητά του και εν γένει με τη συμπεριφορά του, ιδιαίτερα δε, ο αναπροσδιορισμός του ρόλου του ατόμου στη σύγχρονη κοινωνία είναι πιο καίριος από ποτέ, εξαιτίας βέβαια, των  τελευταίων εξελίξεων σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο λόγω του αντίκτυπου της οικονομικής κρίσης". Είναι ξεκάθαρο ότι η Κίνησή μας είναι πολυπολιτισμική (σημειώνω την ερμηνεία της λέξης από το λεξικό Μπαμπινιώτη, σ. 1447: "-ος, -η, -ο. Αυτός που χαρακτηρίζεται από τη συνύπαρξη διαφόρων και διακρινόμενων μεταξύ τους πολιτισμών). Αυτό που αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για διακρινόμενους, ευδιάκριτους πολιτισμούς, οι οποίοι εμφορούνται σε παγκόσμιο επίπεδο από τις ίδιες ανθρωποκεντρικές αρχές και αξίες. 
   Το γεγονός αυτό αποδεικνύεται και εμπράκτως, καθώς από τα  πρώτα βήματα της Κίνησης διοργανώθηκαν κοινές, παγκόσμιες συγκεντρώσεις, γνωστές στους προσκόπους ως "Jumboree", οι οποίες είχαν και έχουν σκοπό την επαφή των προσκόπων ανά των κόσμο με σκοπό την διαπολιτισμική επαφή, τη συνειδητοποίηση της διαφορετικότητας, την ανταλλαγή πολιτισμικών στοιχείων, μα πάνω απ'όλα την επίτευξη της παγκόσμιας συναδέλφωσης, πέρα από τις δεδομένες διαφορές που υπάρχουν σε επίπεδο θρησκείας, πολιτικής και εν γένει, ηθών και εθίμων, όπως αυτά υιοθετούνται από τους ανθρώπους  υπό την επίδραση του χώρου, που ο καθένας ζει και αναθρέφεται. Έτσι λοιπόν, μία από τις ουσιαστικές μας αρχές είναι ο σεβασμός του "Άλλου", του συνανθρώπου μας. Πρόκειται για μία αλτρουιστική συμπεριφορά, δίχως δογματισμούς. Ο Πρόσκοπος δεν δέχεται κανενός είδους διάκριση, ούτε φυλετική, ούτε σε σχέση με τη θρησκεία, το φύλο, την ηλικιακή και κοινωνική ομάδα. 
   Όλα αυτά αποτελούν ένα μικρό δείγμα του τί είναι ο προσκοπισμός, και κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να αντλήσει περισσότερες πληροφορίες εάν επισκεφθεί τόσο την κεντρική σελίδα του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων, όσο και τη σελίδα της Παγκόσμιας Προσκοπικής Κίνησης, από την οποία εύκολα μπορεί να μεταβεί σε επιμέρους σελίδες, που αφορούν τον Προσκοπισμό σε ανατολικές και δυτικές χώρες.

Κλείνοντας επιθυμούμε να αναδημοσιεύσουμε δύο πρόσφατες δημοσιεύσεις προς αποφυγή παρεξηγήσεων γύρω από το περιεχόμενο και τους σκοπούς της Κίνησής μας.

Από την ημερήσια οικονομική εφημερίδα "ἙΞΠΡΕΣ".

"Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων με αφορμή συνέντευξη του επικεφαλής της Χρυσής Αυγής, Ν. Μιχαλολιάκου στον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA, τονίζεται ότι ο προσκοπισμός διαπαιδαγωγεί τα μέλη του με δημοκρατικά ιδεώδη και καλλιεργεί το διάλογο και την αποδοχή της πολυπολιτισμικότητας.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΣΕΠ, ο γγ της Χρυσής Αυγής φέρεται να δήλωσε στην τηλεοπτική εκπομπή «Παρέμβαση» ότι στο κόμμα του υπάρχει «μία εσωτερική πειθαρχία που θα μπορούσε κάλλιστα να θυμίζει όχι μόνο στρατιωτική πειθαρχία αλλά και προσκόπους».

Το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων από την πλευρά του υπογραμμίζει: «Όλη η δράση του Προσκοπισμού έχει ένα όραμα: να χτίσει έναν καλύτερο κόσμο. Η πειθαρχία αποτελεί ενσυνείδητη επιλογή, δεν επιβάλλεται από κανέναν και είναι απόρροια της αποδοχής του κώδικα συμπεριφοράς και ηθικών αξιών που πρεσβεύει ο Προσκοπισμός».
Η ανακοίνωση διευκρινίζει επίσης ότι: «Στον προσκοπισμό ανέκαθεν διαπαιδαγωγούμε τα μέλη μας κατά τρόπο που προάγει τα δημοκρατικά ιδεώδη, καλλιεργούμε με συνέπεια το διάλογο και την αποδοχή της διαφορετικότητας και της πολυπολιτισμικότητας της κοινωνίας, με σκοπό να συμβάλλουμε σε ένα καλύτερο κόσμο στον οποίο χωρούν όλοι και στην παγκόσμια συναδέλφωση».


Από την news bomb.

"Οι Έλληνες Πρόσκοποι επισημαίνουν σε ανακοίνωση που εξέδωσαν ότι ο προσκοπισμός διαπαιδαγωγεί τα μέλη του με δημοκρατικά ιδεώδη και καλλιεργεί το διάλογο αλλά και την αποδοχή της πολυπολιτισμικότητας.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΣΕΠ, ο Γ.Γ. της Χρυσής Αυγής φέρεται να δήλωσε στην τηλεοπτική εκπομπή «Παρέμβαση» ότι στο κόμμα του υπάρχει «μία εσωτερική πειθαρχία που θα μπορούσε κάλλιστα να θυμίζει όχι μόνο στρατιωτική πειθαρχία αλλά καιπροσκόπους».
«Όλη η δράση του Προσκοπισμού έχει ένα όραμα: να χτίσει έναν καλύτερο κόσμο. Ηπειθαρχία αποτελεί ενσυνείδητη επιλογή, δεν επιβάλλεται από κανέναν και είναι απόρροια της αποδοχής του κώδικα συμπεριφοράς και ηθικών αξιών που πρεσβεύει ο Προσκοπισμός», τονίζει το ΣΕΠ, προσθέτοντας ότι στον προσκοπισμό γίνεται διαπαιδαγώγηση των μελών με τρόπο που προάγει τα δημοκρατικά ιδεώδη, που καλλιεργεί το διάλογο και την αποδοχή της πολυπολιτισμικότητας «με σκοπό να συμβάλλουμε σε ένα καλύτερο κόσμο στον οποίο χωρούν όλοι και στην παγκόσμια συναδέλφωση»".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου