Μπορείτε να επικοινωνείτε με το σύστημα στο email: enasnpd@yahoo.com

Σάββατο 19 Μαΐου 2012

Το προσκοπικό έμβλημα

Παγκόσμιο Προσκοπικό έμβλημα.
Επινόηση του Δημήτρη Αλεξάτου "Ράν"
το 1961.

H Κίνησή μας έχει ένα ενιαίο σήμα για θυρεό. Είναι το προσκοπικό τριφύλλι, το οποίο συμβολίζει το τρίπτυχο της προσκοπικής υπόσχεσης. Μάλιστα  αξίζει να αναφερθεί ότι το παγκόσμιο προσκοπικό σήμα, που είναι ραμμένο στο δεξί μανίκι του προσκοπικού πουκαμίσου είναι σύλληψη του Έλληνα, Δημήτρη Αλεξάτου, ο οποίος το πρότεινε στην Παγκόσμια Προσκοπική Επιτροπή το 1961, οπότε και έγινε δεκτό. 
Το έμβλημα ως ένδειξη του Βορρά.
 Το προσκοπικό έμβλημα, παρά το γεγονός ότι απαντά σε πολλές ιστορικές περιόδους με διαφορετικές χρήσεις και αλληγορίες, δεν είναι τίποτε άλλο από το σημείο ένδειξης του Βορρά, όπως απεικονιζόταν στους πρώιμους χειρόγραφους χάρτες και στα νησολόγια (ιζολάρια), καθώς και στα όργανα προσανατολισμού που μεταχειρίζονταν οι μεγάλοι θαλασσοπόροι και εξερευνητές. 
Ελληνικός Προσκοπισμός.
 Ωστόσο, κάθε χώρα έχει επιλέξει ένα διακριτικό σύμβολο με σκοπό να διακρίνεται από τις άλλες. Ένα σύμβολο παρμένο από την παράδοση και την Ιστορία κάθε λαού. Ο ελληνικός προσκοπικός θυρεός άντλησε το θέμα του από τη μυθολογία. Απεικονίζει το μυθικό πουλί "Φοίνικα", το οποίο είναι γνωστό για την ιδιότητά του να αναγεννιέται από τις στάχτες του. Και ο λόγος της υιοθέτησης αυτού του συμβόλου είναι γιατί περιγράφει με ενάργεια και παραστατικότητα την αναγέννηση του ελληνισμού, ο οποίος διήλθε από πολλές δοκιμασίες (Βαλκανικοί Πόλεμοι, Μικρασιατική Καταστροφή, Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, Εμφύλιος Σπαραγμός, Δικτατορίες κ.α. γνωστά επεισόδια της Ιστορίας), όχι αλώβητος. Σε κάθε περίπτωση κατάφερε να αναγεννηθεί από τις στάχτες του. Και όπως λέει και ο Κ. Παλαμάς στον Δωδεκάλογο του Γύφτου για τον ξεπεσμό της χώρας και την καταστροφή στον ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897: "...και μην έχοντας πιο κάτου άλλο σκαλί να κατρακυλήσεις πιο βαθιά  στου Κακού τη σκάλα, για τ' ανέβασμα ξανά που σε καλεί θα αιστανθείς να σου φυτρώσουν, ω χαρά! Τα φτερά, τα φτερά τα πρωτινά σου τα μεγάλα!".

ΑΛΛΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ 
Οικόσημο οικογένειας Σκορδίλη.
Κερκυραϊκός κλάδος.
   Το άνθος του κρίνου, γνωστό και με την γαλλική του εκφορά ως "fleur de lis", είναι ένα σύμβολο που έχει γνωρίσει πολλές χρήσεις ανά τους αιώνες. Έχει χρησιμοποιηθεί ως σύμβολο σε ατομικούς και "κρατικούς" θυρεούς, με μία από τις γνωστότερες χρήσεις του, αυτή της αναπαράστασης στον θυρεό των γάλλων, αλλά και εν γένει Φράγκων ηγεμόνων. Ενδεικτικά αναφέρουμε τον Καρλομάγνο. 
Καρλομάγνος.
  Μία παραλλαγή του γνωστού άνθους αποτελεί και το έμβλημα της ιταλικής πόλης της Φλωρεντίας, το οποίο ωστόσο φέρει επιπλέον δύο ανθέμια, εναλλασσόμενα εναλλάξ με τα τρία φύλλα του κρίνου.
 Σε κάθε περίπτωση, αποτέλεσε διακοσμητικό μοτίβο και χρησιμοποιήθηκε για τη διακόσμηση κάθε είδους χρηστικού αντικειμένου, λόγου χάρη σε ταπετσαρίες, κοσμήματα, σκεύη, πίνακες, επιτραπέζιους λαμπτήρες, αλτάρια κ.α. 
Θυρεός της Φλωρεντίας.
  





Θυρεός από αλτάριο (αγία Τράπεζα,
καθολικός ναός στην Ιταλία).







   
    
Διακοσμητικό μοτίβο από κλίμακα
(σκάλα) στη Ρώμη.
   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου